Posts

Performance SONIC Extensions by Darko Dragičević and Martin Sonderkamp

Image
english below>>

Перформансот SONIC EXTENSIONS е дел од програмата Уметност:: Политика:: Институција:: Тело:: во организација на LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture

SONIC EXTENSIONS 
Performance

Концепт, Кореографија и Изведба: Darko Dragičević, Martin
Sonderkamp
Дизајн на светло: Daniel Massey
Гласови: Jule Flierl, Siri Jøntvedt
Продукција на Darko Dragičević, Martin Sonderkamp
Поддржано од 3AM, Flutgraben eV. Berlin (DE), Quartier am Hafen, Cologne (DE), Collegium Hungaricum Berlin (DE), Goethe Institut Skopje

Опис:
"Sonic Extensions" е продолжение на перформативната работа на Dragičević, и Sonderkamp "Approximations”" во која се фокусираа на суштинските својства на визуелното, висцералното и движењето како кореографски материјал. "Sonic Extensions" ги истражува потенцијалните односи помеѓу телото, звукот, просторот и движењето и предлага специфични начини на инсталирање на снимен текст во различни просторни ситуации и перформативни пост…

Паскал Гилен „Граѓанската акција помеѓу креативноста и криминалноста” / Pascal Gielen -"Civil Action Between Creativity and Criminality"

Image
english below>>

Предавањето „Граѓанската акција помеѓу креативноста и криминалноста” е дел од сесијата работилници и предавање на Паскал Хилен “ART BEYOND THE CREATIVE CITY/ ART, POLITICS AND URBAN LIFE” како дел од програмата „Уметност:: Политика:: Институции:: Тело“, во организација на LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture

Како дел од сесијата се предвидени отвореното предавање „Граѓанската акција помеѓу креативноста и криминалноста” – 9 мај во 19:00
и затворените работилници на теми „ Macro-Sociological Changes and Global Culture “ и “Macro-Sociological Changes and (Art) Institutional Shifts” на 9 и 10 мај, наменети за група на млади професионалци, кои се дел од програмата „ У.П.И.Т.“

Повеќе детали за програмата:
https://artpoliticsinstitutionsbody.blogspot.mk/

Општ вовед во работилниците / предавањата

Бидејќи финансиската криза започна на крајот од 2007 година, многу влади направија намалување на буџетот на културното и уметничкото поле. Инспирирани од критичнат…

Бојана Кунст- „Уметничките институции и еднаквоста во собирите“/ "Artistic institutions and the equality of gatherings", Bojana Kunst

Image
ПРЕДАВАЊЕ: "Уметничките институции и еднаквоста во собирите", Бојана Кунст
во рамките на шестото издание на фестивалот за феминистичка култура и акција ПРВО ПА ЖЕНСКО, во организација на Tiiiit! Inc., во соработка со LOKOMOTIVA-Centre for New Initiatives in Arts and Culture

Апстракт за предавањето:
Предавањето се фокусира на нападите врз уметничките институции, претстави, изведувачки фестивали и други уметнички настани, кои се поврзани со порастот на популизмот и национализмот во Европа. Често коинцидираат со криминализацијата на уметниците и реевалуацијата на националните и државните институции. Поврзани се и со серијата мерки на штедење и буџетски скратувања во независниот културен сектор, кои често се користат како серија на преиспитувања и прилагодувања на хиерархиското и популистичкото разбирање на уметноста, со што се засенуваат и осиромашуваат многу уметници и уште повеќе се маргинализира нивната веќе несигурна позиција. Оттука, истиот покровителски и популистички дискур…

ОТВОРЕН ПОВИК/ OPEN CALL

english below>>>
Отворен повик за учество во програмата „Уметност, Политика, Институиција, Тело“ /УПИТ/
Локомотива- Центар за нови иницијативи во уметноста и културатаобјавува отворен повик за учество на првата, од овој вид, континуирана програма насловена „Уметност, Политика, Институција, Тело“.
Повикот е отворен за млади професионалци кои сакаат теориски да се дообразуваат, да пишуваат, и/или курираат во полето на современите изведувачки уметности.

Основната цел на програмата е отварање можност на млади професионалци кон критичка рефлексија и компаративна анализа на современите уметности, и согледување на уметничите пракси и културните дејности преку призма на современиот контекст. Гледањето и рефлектирањето на уметноста во релација со контекстот, односно другите јавни сфери, области е пристапот преку кој ќе разговараме за современите изведбени уметности, а и ќе ги разгледуваме поимитеуметност, политика, институција и тело, и нивните релации. Во современите уметнички практики м…

Make it, Make It, Don't fake it!

Image
enlgilsh below>>

***
Перформансот "MAKE IT, MAKE IT, DON’T FAKE IT!" е дел од програмата „Уметност, Политика, Институции, Тело“, како дел од ПЛАТФОРМ(а) 2018- програма за современи изведувачки уметности во организација на Локомотива- Скопје. 

MAKE IT, MAKE IT, DON’T FAKE IT!

Концепт и изведба: Darko Dragičević, Esta Matković, Vanja Smiljanić
Драматургија: Jasmina Založnik
Кореографскa консултација: Martin Sonderkamp
Копродукција: Локомотива- Центар за нови иницијативи во уметнoста и културата и Номад Танц Академија во рамките на на проектот Life Long Burning Project
Со поддршка на Culture programme of the European Commission, Quartier am Hafen Cologne, JSKD – Public fund of Republic of Slovenia for culturalactivities и STATION Service for contemporary dance Belgrade

“Why castigate these creatures
Whose angelic features
Are bumping and grinding on trash?
Are they not spawned by our greed? Are they not our true seed?
Are they not what we’ve bought for our cash?”
poem from the film Tra…

„јас повторно- но не сама“/ "me again- but not alone"

Image
enlgilsh below>>

***
Со перформансот „јас повторно- но не сама“ започнува програмата „Уметност, Политика, Институции, Тело“, како дел од ПЛАТФОРМ(а) 2018- програма за современи изведувачки уметности во организација на Локомотива- Скопје.

„jас повторно- но не сама“

Поминаа 20 години. Средбата со музичарите Гебрудер Тејхман [Gebrüder Teichmann] ја врати на сцената Гизела Милер [Gisela Müller]. Перформансот „jас повторно- но не сама“ претставува обид да се креира простор на резонанца каде движењето и звукот се спојуваат. Простор на размена и на дијалог каде движењето (танцот) го отелотворува звукот и звукот го превзема движењето (танцот). Интеракција на маси, танцов под и играчи кои можат да водат дури и до борба.

Концепт: Гизела Милер и Гебрудер Тејхман
Изведба: Гизела Милер, Ханнес + Анди Тејхман
Продукција на Танцфабрик Берлин во соработка со Номад Танц Академија Словенија и Гете Институт

Локација: КИНО КУЛТУРА
Почеток: 20:00
Влез слободен

Био:
Гизела Милер има завршено танцови студии во Па…

PLATFORM(a) for contemporary performing arts 2016

PLATFORM(a) is a new program of Lokomotiva, part of the Kino Kultura space for contemporary arts and culture,  and a new step forward in our efforts to enhance development in the contemporary performing arts context in Macedonia. Lokomotiva has been organizing the Locomotion Festival for Contemporary Dance and Performance for the past eight years; this year however, we decided to stop the festival since we had been facing various obstacles in the past period. Such are, among many others, the financial difficulties as well as the sub- standard working conditions, which seriously impede our ability to plan and to program strategically, instead forcing us to act more tactically and react fast.Therefore, we came to the decision to extend the event of festival into an ongoing program, a Platform(a) for contemporary performing arts that would allow us tactical planning and action, and also presentation –when possible– of different activities in the field of contemporary performing arts, rea…